Nyárfa, mint bútoripari alapanyag

Nyárfa, mint bútoripari alapanyag

A mérsékelt égövben az egész északi féltekén megjelenik. Nagyszámú fajtája létezik és ez a keresztezéssel történő nemesítés révén csak emelkedik, ezek célja a növekedés felgyorsítása, a kártevőkkel és fertőzésekkel szembeni jobb ellenállás és az alkalmazkodóképesség fokozása.

 A fajták között a magasság, a törzsátmérő, a geszt színe adja a különbséget, a szövetek felépítése és a műszaki tulajdonságok lényegesen nem különböznek egymástól. Magyarországon a hazaiak a fehér, a szürke, a fekete, a rezgő nyár, a nemes fajták a korai, a kései, az óriás és az olasz nyár.

Az évgyűrű széles, rendszerint több, mint egy centiméter, határa a sötétebb késői pászta miatt látható. 

Edényei szabad szemmel nem kivehetőek, bélsugara a legtöbb fajtánál nem látható. Szín: van néhány színes geszttel bíró fajta ( pl. óriás nyár ), itt a szíjács széles, sárgás a geszt zöldes vagy barnás. A színes geszt nélküliek ( rezgő, olasz ) anyaga sárgásfehér. Sűrűsége 0,4-0,47 gramm/négyzetcentiméter lehet.


Könnyű, kis szilárdságú, fafaj. A rostok hossza miatt felülete megmunkálás után bolyhos. Könnyen faragható, frissen vágott állapotában könnyen hámozható hőkezelés nélkül. Sajnos nem tartós. Hibái közt jellegzetes a csomorosság, de a furnér-és műbútorasztalos lapokhoz így is megfelel ( ez a topolya ). Az álgesztesedés, külpontosság, húzott fa, rovarrágás szintén gyakori.

Kitermelt állapotában fülledésre és elszíneződésre hajlamos. A beépített faanyagot a könnyező házigomba is károsíthatja, ez védőpáccal ( impregnáció) megelőzhető.Felhasználási köre: a már említett rétegelt lemez-, forgácslap-, farostlemez gyártás, a gyufagyártás. Készül még belőle gyümölcsös láda, raklap, cellulóz és ragasztott épületelem. A játszótereken beépített játékok nagy része is nyárfából készül, mivel kevéssé szálkásodik így a kisebb balesetektől a kicsik jobban védettek.Nyárfa, mint bútoripari alapanyag