Pajta ajtók, avagy egy tolóajtó új funkcióval, új köntösben

Pajta ajtók, avagy egy tolóajtó új funkcióval, új köntösben

Mint minden új lakberendezéssel kapcsolatos őrület külföldön lesz először népszerű, ahogyan a pajta ajtók is. Először az ajtók ezen formáját elsősorban gardróbszekrényeken lehetett felfedezni, mivel az eltolható megoldás lehetővé tette, hogy a szekrény belsejéből gyakorlatilag mindent lássunk. Nem kellett kinyitni 3-4 ajtót, hogy hozzáférjünk mindenhez, mert elég volt eltolni 1 vagy maximum két ajtót és már láttuk is az egész szerkény tartalmát.
Ezen ötlet vezérelte azon belsőépítészeket is, akik először használták a tolóajtókat beltéri helységek elválasztására, azaz mint beltéri ajtó. Ezeket első körben többnyire a falba lehetett eltolni, hogy ne képezzen akadályt az oldalfalakon.


Itt jött az ötlet, hogy miért is rejtenék el az ajtó felületét, ha már egyszer az is a lakásunk dísze. Ennek kapcsán jöhettek szóba, tudomásunk szerint az ipari, industrial stílus kedvelői között, hogy „mutassunk meg mindent” alapon látszódjon a felső vasalat és az ajtó is, eltolt állapotban. Ezzel a megoldással öltöztették fel a lakótér nagy és rideg falfelületeit.
Ezek után már csak egy ugrás volt a country és a provence stílusirányzatok kedvelői számára is, hogy divatot teremtsen ezen ajtóforma, azaz a pajta ajtó.


Kicsit az asztalos szemével nézve is egy igen látványos és sokkal praktikusabb megoldás a pajta ajtó. Sokkal stabilabb és kedvezőbb megoldásokat biztosít, mint egy nyíló ajtó, mivel felső függesztésű, illetve rendelkezik még egy alsó vezetősínnel is.

Könnyebb beállítani és a későbbi használatból eredő meghibásodások listája is rövidebb.


Tehát mindenkinek csak ajánlani tudjuk, akár csak a dizájnt nézve vagy éppen a szerkezeti és praktikai szempontokat vizsgálva. Javasoljuk minden kedves építkezőnek vagy lakásfelújítónak a pajta ajtó névre keresztelt beltéri tolóajtókat.