Tölgyfa, mint bútoripari alapanyag

Tölgyfa, mint bútoripari alapanyag

Az európai alföldi és dombvidéki erdők jellegzetes fafaja. Fajtái a termés és a levél alapján jól megkülönböztethetőek, de anyagi és műszaki tulajdonságaik lényegében nem térnek el egymástól. Fajtái: kocsányos, kocsánytalan, amerikai fehér- és vörös tölgy. Edényei a korai pásztában nyitottak, nagyok, a késői pászta kicsi edényei sugárirányban rendeződnek. Bélsugara rendkívül nagy, mind a három metszeten feltűnőek, a bütün sárgás, egyéb szövetekben ennél világosabb sugárirányú rovások, a sugármetszeten fényes, széles szalagok. A húrmetszeten a többi szövetfélénél sötétebb eltérő hosszúságú barna vonalak.


A szíjács keskeny, sárgásfehér, a geszt sárgásbarna. A faj sűrűsége 0,69 gramm/köbcentiméter. Műszaki tulajdonságok: kopásálló, kemény, sugárirányban könnyen hasítható, illetve megmunkálható. Hajlítható is, gőzöléses eljárás segítségével.
Kb. 12 %-os csersavtartalma miatt rendkívül tartós ( gondoljunk csak Morgan Freemanra, ahogy az angol tölgyet szidja, amiből a betörni szándékozott ajtó készült a Robin Hood című filmben ). Durva szövetű, nehezen csavarozható, szegezhető.

Hibái és kártevői: repedékeny, főleg szárításkor, főleg gyűrűsen. Szabadtéren a labirintus taplógomba fenyegeti, a szíjácsos anyagot a szíjácsbogár támadhatja meg elsősorban. Igen széles a felhasználhatóságának köre.

Közkedvelt bútoripari alapanyag, hiszen a keményfa bútorok nagy többsége ebből készül.

Mint pl.:


Asztalok
Ágyak
Székek
Komódok
Éjjeli szerkények
Tv állványok
Irodabútorok
Gardróbszekrények
Konyhabútorok
Bortartók


Az épületasztalos-ipar, a butorgyártás a belső és külső lépcsőknek népszerű alapanyaga, készülhet még belőle parketta és korlát, falburkolat, küszöb, ezenkívül a bognáripar és a kádáripar hasznosítja. A közlekedési célú építkezéseknél alkalmazzák mint útburkoló kocka ( főleg régebben ), végül bányafa és vasúti talpfa zárja a sort. Idevágó momentum, hogy a magyarságát a végletekig vállaló ősi erdélyi családok közül több is van, amelyik tölgyet használ a székelykapuk és fejfák anyagaként, tartóssága és ( pácolás után ) az zord időjárással szembeni ellenállóképessége miatt.