Fa bútorokFelújításInspirációkrusztikus konyhabútor

Rusztikus konyhabútor – egy Provence front tervezése és gyártása

rusztikus konyhabútor - Provence stílusú front tervezése
rusztikus konyhabútor - Provence stílusú front tervezése

1995 óta gyártunk többnyire rusztikus stílusú bútorokat, melyek 90 %-ban egyedi méretben és egyedi igények szerint készülnek. Ilyen lehet többek között az otthonunk egyik fő bútora a konyhabútor is, melyet, ha mi gyártunk, akkor minden bizonnyal a rusztikus konyhabútor stílusirányzatok valamelyikébe tartozik.
Lehet akár egy Provence és az általunk legjobban kedvelt Shabby Chic és az Industrial, azaz ipari stílusú közül bármelyik. Szeretünk elrugaszkodni a hétköznapi megoldásoktól és mivel ezek a stílusirányzatok mind-mind óriási kreativitást és tapasztalatot igényelnek, ezért bátran vágunk bele bármilyen ehhez hasonló bútor gyártásába.

Hogyan készült egy rusztikus konyhabútor front felülte?

Egy rusztikus stílusú Provence, illetve egy ipari stílusú konyhabútor legyártásához a felületkidolgozási technikákat és a felületkezeléshez használt speciális festékeket és azok keverési, maszkolási megoldásait nem tanítják sehol. Ezeket mind tapasztalatok alapján kell összeszedni.
Ezért is olyan nehéz egy rusztikus konyha látszó részeinek, azaz a frontjának a tervezése és legyártása.
Első nekifutásra, ha már összeállt az egész a fejünkben egyszerűnek tűnik, de mivel nincsenek benne derékszögű, párhuzamos és egyenes felületek, így már minden bizonnyal egy lehetetlen küldetésre hasonlít.
Először határozzuk meg a végleges stílusirányzatot. Azt tudjuk, hogy rusztikus. Azt viszont nem, hogy Provence esetleg ipari vagy a közkedvelt Shabby Chic.

Legyen az egyszerűbb és letisztultabb Provence stílus.

A Provence irányzatok egy rusztikus konyhabútor frontjának tervezésénél egy könnyebbség, hiszen nem számítanak az apróbb csomók, repedések és fa hibák egy fából készült frontnál. Bocsánat azt el is felejtettük leírni, hogy fa alapanyagból dolgozunk, ha rusztikus stílusú konyhabútorról beszélünk. Ennek köszönhetően nem kell sokat foglalkozni az anyagok összeforgatásával, hibák kiejtése kapcsán. Gyakorlatilag minden olyan szerkezetileg stabil anyag belemehet, amit a stílusirányzat elbír.
Amikor elkészültünk az anyagok kiválogatásával és átnéztük a tervrajzot, szabásjegyzéket, akkor kezdhetünk neki az alkatrészek elkészítéséhez. Ebben a fázisba még a klasszikus asztalos ipari tudásunkat használjuk, hiszen szabni és gyalulni kell. Ezen fázisok után pedig jöhet a konyha frontjának összeállítása, ajtók tiplizése vagy dűbelezése, majd a ragasztásuk.
Miután minden elemet összeépítettünk, jöhet a felület kidolgozása, antikolása és a festés előtti felület előkészítése. Az antikolás gépeit és a pár év alatt megszerzett tapasztalatot most nem osztanánk meg. 
A kész és tapintásra sima felületet kezdhetjük csak el festeni, felületkezelni. A speciális anyagokat és az azokhoz használt felviteli eljárásokat csakis sima felületen tudjuk megoldani.
Sokféle eljárás létezik egy Provence felület „megalkotására”, de a végeredmény szinte mindig ugyan az. Egy fehér vagy más halvány színű, kopottas felület, aminek az alapja egy natúr, enyhén barnás érett fa szín.
Miért olyan látványos és egyedi a rusztikus konyhabútor Provence felülete?
Már maga a tudatos környezetépítés is nyugalmat árasztó, hiszen egy Provence stílusú enteriőr maga a nyugalom szigete. Ezt tetézhetjük mondjuk egy fehér, antikolt stílusú, Provence konyhabútorral.

Miben tud neked segíteni a BútorKovács és a HolzArt?

Minden olyan rusztikus konyhabútorral kapcsolatos kérdésben és a gyártással kapcsolatos teendőben, amit csak el tudsz képzelni. Nincsen olyan rusztikus konyhabútor, amit nem lehet legyártani, mivel csak elég fantázia és kreativitás kell hozzá. Gépei minden komolyabb cégnek van, de a tapasztalatot és a rusztikus stílusú bútorokhoz használt egyedi megoldásokat nem lehet megvásárolni.
Ezért célszerű, ha egy olyan céget választasz, aki már készített ilyen jellegű rusztikus Provence stílusú konyhabútort.
Keress minket bizalommal és mi szívesen segítünk bármilyen egyedi elképzelésed is van. Telefonon a +36 30 504 9261-es telefonszámon vagy kérj ajánlatot a butorkovacs@butorkovacs.hu címre írott leveledben. Küldj nekünk inspirációs fotókat és mi küldünk neked egy hozzávetőleges ajánlatot álmaid konyhabútorával kapcsolatban.

Related Articles

rusztikus, festet, provence ágykeret
Fa bútorokInspirációkrusztikus fa ágyak

Álmai Ágykerete: Egyedi, Festett, Rusztikus Stílusú, Antikolt Ágykeret

Egyik kedves ügyfelünk nemrégiben küldött nekünk egy képet, hogy készítsük el neki...