InspirációkPergolák

Egyedi fából készült pergola filagória tetők

TerraceArtist pergola HIGHWOOD 8x4 méteres
TerraceArtist pergola HIGHWOOD 8x4 méteres

A filagória nem más, mint az általában a nyílt tereken elhelyezett, magányosan álló kerti lugas. A könnyű tetőszerkezetet általában faragással ékesített oszlopok tartják, a padlószint 30- 90 centiméter magasan van a talajhoz képest, ezért kis, 1- 5 lépcsőfokból álló lépcsősor vezet fel oda. A köralakú, vagy hat- illetve nyolcszögletű padozatot rácsos megoldású korlát szegélyezi.

A szerkezet nem ismeretlen a kertépítők és tájépítészek előtt, a nagyobb zöld területekkel bíró épületek belső udvarainak füvesített részein már a reneszánsz idején alkalmazták, igaz, akkor még nem széleskörűen terjedt el. A barokk stílus térhódításával azonban már nem jött létre komoly díszkert, növénygyűjtemény ( arborétum ) vagy szabadtéri ( hangverseny) színpad, hogy ne lett volna vagy a középpontjában, vagy a sarkaiban ( érdekes, de a két megoldást szinte sosem vegyítették ) egy vagy több filagória, melyet gyakran díszítettek felfuttatott kúszónövényekkel.

A méretek változóak voltak, angolszász nyelvterületen ma is gyakoriak a magán- és közparkokban elhelyezett nagyméretű változatok, melyek átmérője a 15- 20 métert is elérheti. Hagyományosan ezekben kap helyet koncertek esetén a zenekar, egyéb rendezvények folyamán a büfé üzemel a gigantikus filagóriákban, melyek elnevezése ekkora méretben már lehet pavilon is. Ha már itt tartunk, régies német eredetű neve a legkisebb 4- 12 fős, paddal és asztallal egybeépített verziónak a szaletli. Ugye a leírás alapján ráismernek a vidéki rendezvényterek, játszóterek és horgásztavak mellett elhelyezett kényelmes pihenőkuckókra? Ma már számtalan fajtája vált hozzáférhetővé ennek a kerti kiegészítőnek, széles körben elterjedté váltak a természetközeli, minőségi aktív pihenés térnyerésének köszönhetően, melyet, ez esetben nagyon helyesen, szorgalmasan propagál a mai egészségipar. Mint a mai világban minden téren, itt is választhatunk, hogy előregyártott elemekből építünk magunknak egy ilyen kis szerkezetet, vagy felkérünk egy erre szakosodott ácsmestert a munkálatokra.

Az árat természetesen nagymértékben befolyásolja az alkalmazott fafajták értéke és természetesen a kívánt méretektől is függ a végső összeg, ami még mindig elfogadható annak függvényében, hogy nem tömegcikk, hanem egyedi alkotás a saját igényeink szerint épült filagóriánk.

forrás: egyedi fa pergola, filagória gyártó – BútorKovács

Related Articles

Fehérvár 2 rusztikus tölgyfából készült fürdőszobabútor
Fa bútorokFürdőszobabútorInspirációk

Egyedi tölgyfa fürdőszobabútorok csopakra – kreatív megoldások minimalista stílushoz

Egyedi tölgyfa fürdőszobabútorok csopakra – kreatív megoldások minimalista stílushoz

Fehérvár 1 rusztikus, festett szürke fürdőszobabútor a gyártótól
Fa bútorokFürdőszobabútorInspirációk

Fehérvár 1 – Az esztergált lábas rusztikus fürdőszobabútor

Fehérvár 1 - Az esztergált lábas rusztikus fürdőszobabútor

Az Eco Serenity Cabin: kompakt faház a kényelem és fenntarthatóság egyszerre az ArchiVízió Építész irodától
InspirációkTiny House

Egyre közelebb az első Tiny House nyaralónk elkészítéséhez

Egyre közelebb az első Tiny House nyaralónk elkészítéséhez