FelújításInspirációkrusztikus konyhabútor

Rusztikus konyhabútor – a korpusz tervezése

rusztikus konyhabútor fa korpusszal és fronttal
rusztikus konyhabútor fa korpusszal és fronttal

Sok cég készít rusztikus stílusú konyhabútort bútorlapból, fából és festett MDF lapból. Viszont bármiből is készül, fontos meghatározni még a tervezési fázisban, hogy miből szeretnénk készíteni a konyhabútor korpuszát.

Miből készüljön egy rusztikus konyha korpusza
A legtöbb esetben egy konyha vázát bútorlapból készítik, mivel az a legköltséghatékonyabb megoldás és nem utolsó sorban tartós és könnyen takarítható. Vannak hátrányos tulajdonságai, de ezek egy normál használat során nem olyan jelentősek.

Bútorlapos konyhabútor korpusz

A bútorlapnak a legnagyobb ellensége a víz és a folyamatos pára. Ezt a két dolgot egy kis odafigyeléssel könnyen kizárhatjuk és szinte a nullára csökkenthetjük. Egy modern technikával épített és tervezett konyha korpusza tökéletesen van élzárva, amit már hőre lágyuló ragasztóval és egy vastag ABS éllel végeznek. Ez az egyik legtartósabb megoldás, amit valamilyen szinten bírja a nedvességet, ami leginkább egy törölgetést, tisztán tartást jelent.

rusztikus konyhabútor - bútorlapos korpusz

rusztikus konyhabútor – bútorlapos korpusz

Fontos azonban megemlíteni, hogy egy bútorlapos korpusznál nem maradhatnak élzáratlan élek, mert az a rész elég gyorsan felveszi a párát és az esetlegesen ráfröccsenő vizet. Próbáljunk meg tehát minden vágott élt megfelelően, ABS élzárással „lefedni”.

Tömör fából készült konyhabútor korpusz

Egy konyhabútor korpuszának fa alapanyagot választani egyre elterjedtebb megoldás, legyen az akár egy rusztikus konyhabútor. A fa megoldásokat a legtöbb olyan háztartás preferálja, ahol odafigyelnek a környezetre és a tudatos anyaghasználatra, illetve egy végtelenül tartós megoldást szeretnének.
Mi a különbség egy fa korpuszú konyhabútor és egy bútorlapos konyhabútor között?
Gyakorlatilag szinte semmi, ha nem nyitjuk ki a konyha ajtaját vagy fiókját. Igazából a hosszú távú, tartós használat az egyetlen érv, ami miatt választhatják inkább a tömör fa megoldást és azon belül is a tölgy táblásított lapot.

rusztikus konyhabútor - fa korpusszal
rusztikus konyhabútor – fa korpusszal


Árban lényegesen drágább, hiszen a fa felületet még lakkozni is kell, hogy bírja a használatból eredő behatásokat. Valamint a szálirányra is nagyon oda kell figyelni, amikor a szabászat előtt a táblák kihozatalát számoljuk ki. Azt pontosan nem tudom, hogy mennyivel drágább egy fa korpusz, de annyit biztos, hogy 30-40 % plusz költséget is jelenthet, de cserébe egy életen át is kiszolgálhat, ha egy picit is odafigyel rá a tulajdonosa.

Egy igazán elegáns rusztikus konyhabútor korpusza festett MDF lap

A festett MDF-ből készült korpusz annyit jelent, hogy a konyhabútorunk egy, a végletekig megtervezett és kivitelezett, egyedi készítésű, rusztikus konyhabútor. Sajnos sokak számára a konyha látványa kimerül a frontnál és a munkalapnál, de van még, aki a belső korpusz anyagára is kényesen figyelnek.
Mi eddig pályafutásunk során nagyságrendileg 2 db ilyen konyhát készítettünk, aminek festett volt még a belső váza is. Szép és látványos volt, de nem biztos, hogy ez lehet a legjobb megoldás. konyhabútorának korpuszához. Igazán elegáns, de ár érték arányban nem feltétlen éri meg.

Amennyiben az ár-érték arányt is figyelembe vesszük egy rusztikus konyha gyártásánál, akkor megelégszünk egy bútorlapos korpusszal, mivel a másik két verzió nem ad annyival többet, mint amennyibe kerül.
Sikerült segítenünk eldönteni, hogy melyik a jobb megoldás? Akkor rusztikus konyhabútor vagy akár egy komplett enteriőrt szeretnél megvalósítani, akkor hívj minket a +36 30 504 9261-es telefonszámon.
E-mailben is érdeklődhetsz a butorkovacs@butorkovacs.hu címre írott leveledben vagy nézz körül webáruházunkban, esetleg inspirálódj blogcikkeinkből.

Szívesen segítünk, adunk pár ötletet akár egy közös helyszín bejáráson vagy inspirálódhatsz blog bejegyzéseikből is.

OTTHON FELÚJÍTÁS A BÚTORKOVÁCCSAL

Keress minket, ha egy rusztikus, shabby chic otthonra vágysz! Felújítás és berendezés közvetlen a kivitelezővel és a gyártóval? Egységes letisztult, egyedi megoldások? Egy cégtől minden bútor, padló és egyéb lakberendezési kiegészítő?

Pincétől a padlásig mindenben segít a HolzArt és a BútorKovács csapata! Legyen az hajópadló, konyhabútor, étkezőasztal vagy akár a mennyezetre szerelt, fa födémgerenda. Szeretnél mindent közvetlen a gyártótól venni, ha otthonod berendezéséről van szó? Természetes, fa alapanyagokban gondolkodsz, melyek tartósak és könnyen tisztíthatok? Rusztikus padló, konyhabútor, nappali vagy étkezőbútor, de éppenséggel akad nálunk antik födémgerenda is. Minden adott, hogy otthonod berendezése jó kezekbe kerüljön.

Related Articles

Térelválasztó Falak: Stílusos Megoldások Otthonra és Irodába
FalburkolatFelújításInspirációk

Fedezd fel a Természet Közelségét Rusztikus Falburkolatainkkal!

Fedezd fel a Természet Közelségét Rusztikus Falburkolatainkkal!

Rusztikus, angol stílusú, festett konyhabútor inspiráció
Fa bútorokInspirációkrusztikus konyhabútor

Egy klasszikus, rusztikus konyhabútor általában a következő elemekből áll

Egy klasszikus, rusztikus konyhabútor általában a következő elemekből áll

Rusztikus, angol stílusú, festett konyhabútor inspiráció
Fa gerendákInspirációk

Fa vagy Hungarocell Álgerendák: Melyik a Jobb Választás?

Fa vagy Hungarocell Álgerendák: Melyik a Jobb Választás?