AjtólapokInspirációk

Szekrénynek álcázott beltéri ajtó gyártás, festett kivitelben

Szekrénynek álcázott beltéri ajtó gyártás, festett kivitelben
Szekrénynek álcázott beltéri ajtó gyártás, festett kivitelben

Még tavaly kezdtünk el dolgozni egy etyeki ház belső bútorzatán és felmerült egy olyan kérdés, hogy hogyan is lehetne elrejteni a tároló helység ajtaját.

Mivel egy eléggé központi helyen található a „kamra” bejárata, így nem biztos, hogy jól mutatna ott egy klasszikus, fából készült beltéri ajtó, mint a többi szoba bejáratán.

Sok ötletünk volt, de a megrendelő javaslata alapján kitaláltunk egy teljesen kézenfekvő megoldást, miszerint álcázzuk szekrénynek. Osszuk fel úgy a látszó felletét, mint a konyhai tálalószekrény szemből nézve. Azonban az egyszerűnek tűnő feladat eléggé kacifántos megoldásokat rejtett magába. Alaposan át kellett gondolni, hogy hogyan is építjük fel a rétegrendet, illetve milyen megoldást használunk az ajtólap szerkezetének kialakításához.

KATTINTSATOK ÉS NÉZZÉTEK MEG BELTÉRI AJTÓLAPJAINKAT és KÉRJETEK INGYENES AJÁNLATOT!

Szerencsére a Festool dűbelmarója és a hossztoldott, 3 rétegű ajtófríz mindjárt megadta a választ a kérdésekre. Egy ilyen ajtót, de manapság már szinte az összes olyat, amit szeretnénk éveken át használni, szigorúan tömör fából készítjük. Klasszikus csapozással vagy, ha van egy Festool Dominónk, akkor azzal fúrjuk össze az ajtó frízanyagát.

Miért fontos, hogy tartós és strapabíró legyen éveken át? Nagyon egyszerű a válasz. Környezettudatosság. Egy tömör fából készült ajtó akár 30 évet is simán kibír, különösebb beavatkozás nélkül. Bármikor átfesthető, kiegészíthető, szűkebb keret között akár át is alakítható. Sérülés esetén is könnyedén javítható, főleg, ha festett.

Ennek tükrében az ajtónk fa váza és az MDF betétre épített szekrényforma adja az ajtólapunk szekrényre hajazó dizájnját, amit egy PPG kód alapján kikevert fedő festékkel festettünk.

Ezek után már csak azon kell agyalni, hogy milyen pántokat használjunk, hiszen a sima diópánt gyenge is és látszik. Egyből kiderülne, hogy ez egy ajtó.

Így kezdtünk el keresgélni valami rejtett megoldás után. Azt tudtuk, hogy létezik rejtett pánt, amit a beltéri ajtó falcába, azaz „nem falcába” bújtatnak el, de azok a legtöbb esetben nem bírnak túl nagy súlyt. Viszont hosszas keresgélés után rá is találtunk egy olyan rejtett ajtópántra, aminek darabja, akár 80 kg súlyt is elbír. Így a két pánt 160 kilós teherbírásával biztosan jó választás.

Mindent összegezve, sikerült egy olyan strapabíró szekrény-ajtót készítenünk, ami a betétet kivéve tömör fából készült és minden bizonnyal nagyon hosszú ideig kiszolgálja majd boldog tulajdonosát.

Amennyiben szükségetek lenne akár csak egy hétköznapi vagy éppen nem hétköznapi beltéri ajtóra, festett vagy akár rusztikus kivitelben, akkor keressetek minket bizalommal.

Telefonszámunk +36 30 504 92 61 és e-mail címünk pedig butorkovacs@butorkovacs.hu

Related Articles

shabby chic stílusú mennyezet gerenda a HolzArttól
Fa gerendákInspirációk

Fedezze fel a HolzArt és a BútorKovács rusztikus díszgerendát!

Fedezze fel a HolzArt és a BútorKovács rusztikus díszgerendát!

rusztikus egyedi konyhabútor és shabby chic födémgerenda
Fa parkettaFelújításInspirációk

Üdvözöljük a Rusztikus Fa Parketták Világában!

Üdvözöljük a Rusztikus Fa Parketták Világában!

Egyedi készítésű tömör fa ágykeret barna
Fa bútorokInspirációkrusztikus fa ágyak

Üdvözöljük a HolzArt és BútorKovács magas minőségű fa ágyak világában

Üdvözöljük a HolzArt és BútorKovács magas minőségű fa ágyak világában

BONTOTT GERENDÁS ASZTALOK
AsztalokInspirációk

Rusztikus étkező- és tárgyalóasztalok gyártása 1995 óta

Rusztikus étkező- és tárgyalóasztalok gyártása 1995 óta