A természet ölelésében Baja – Gemenc – Szekszárd, ökoturisztikai fejlesztések
A természet ölelésében Baja – Gemenc – Szekszárd, ökoturisztikai fejlesztések
Fa bútorokInspirációk

A természet ölelésében Baja – Gemenc – Szekszárd, ökoturisztikai fejlesztések

Átadták a Gemenc Zrt. „A természet ölelésében Baja – Gemenc – Szekszárd, ökoturisztikai fejlesztések az ártéren” című projektjének I. ütemét. Pörbölyön, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjában, valamint a Gemenci erdő területén elkészült fejlesztések interaktív és élményadó módon mutatják be Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilágát, valamint a magyar erdő- és vadgazdálkodás, a halászat és a méhészet évszázados értékeit.

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte: „Gemenc egyedülálló növény- és állatvilágával, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejeként hazánk kivételes természeti értéke, a nemzet kincse.” A vezérigazgató hangsúlyozta: „Ezt a kincset nemcsak őrizni kívánjuk, hanem bemutatni is, hiszen akkor válik közkinccsé, ha minél többen tapasztalják meg – szakembereink óvó és segítő munkája mellett – Gemenc csodáját.” A fejlesztéseket ünnepélyesen átadta Dr. Jung László, az MFB Zrt. Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója, Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, Baja polgármestere, valamint Horváth István országgyűlési képviselő, Szekszárd polgármestere.

GEMENC KINCSEI – ÉLET AZ ÁRTÉRI ERDŐBEN Pörbölyön, a Gemenci erdő déli kapujában, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában interaktív, élményadó, az információk befogadását audiovizuális elemekkel segítő kiállítássá vált az eddigi tárlat. Az átalakítás után interaktív módon ismerhetik meg a látogatók az erdő- és vadgazdálkodás eszközeit, az ártéri erdő növény- és állatvilágát, valamint a Sárköz népművészetének tárgyi emlékeit. Interaktív, látványos bemutató videókkal és képekkel, a természetet idéző környezettel, melyet a BútorKovács, az egyedi fa bútorokat gyártó cég készítette. Számos, fából készült bútor mellett, egyedi igények szerint, bármilyen kivitelben gyártanak kiállításokhoz is íves, kerek, illetve szögletes vitrineket, továbbá falburkolatokat és különleges, fából készült térelválasztókat.

MÉHÉSZETI GYŰJTEMÉNY – NAGYREZÉT

Átalakult a nagyrezéti erdészház szomszédságában álló gazdasági épület, melybe a Méhészeti Gyűjtemény költözött.

A Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület közreműködésével a méhészet tárgyi emlékeit, a méhek munkáját üvegfalu kaptárok és valódi méhcsaládok segítségével mutatják be. A kiállítás mellett gyertyaöntő műhely és előadóterem is található. A gyűjtemény az erdei vasút újonnan kialakított nagyrezéti megállójából induló gyalogösvényen közelíthető meg. HALÁSZATI KIÁLLÍTÁS – LASSI Lassiban a Halászati Kiállítás diorámával és halász szerszámokkal bővült, az erdészház melletti istállóépületben pedig egy ártéri terepasztal és egy halászháló készítő műhely is helyet kapott. Ennek a fejlesztésnek az egyik különlegessége a Magyarországon egyedülálló varsamászóka. A szabadtéri játék segítségével a gyermekek játszva ismerhetik meg a dunai halászati kultúra kiemelkedő eszközének, a varsának a működését. Pörbölytől hét kilométerre található Lassi, ahol a Halászati Kiállítás mellett pihenőpark, erdei játszótér, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely várja a kirándulókat. Az Alföldi Kéktúra szekszárdi dombvidékét a bajai Duna-híddal összekötő szakasza közvetlenül érinti a megállót.

Lassi a Duna szabályozása előtt átkelő hely volt, a csárdában a környékbeli hajósok, halászok, kereskedők találkoztak. A közelben található egykori dunai öbölbe a jégzajlás elől vontatták be a hajómalmokat teleltetni. A történelmi múlt és a mai központi szerepe (Gemenci Erdei Vasút megálló, Alföldi Kéktúra) megfelelő helyszínné teszi az egykori halászok, hajómolnárok mesterségét bemutató kiállítást.

MOLNÁRKA TANÖSVÉNY

A 11 állomásból álló tanösvény a Gemenci Állami Erdei Vasút Malomtelelő és Lassi megállói között kanyarog az erdő szívében. A Gemenci erdő kialakulásáról, az ártéri erdőben található nagyvadakról, a madárvilágról, a virágokról, gombákról, az itt található fekete dióról és egyéb fafajokról, az ártéri erdőgazdálkodásról, valamint a hajómalmokról játékos formában kaphatnak információt mindazok, akik ellátogatnak ide.

(forrás: Gemenc Zrt.)

Related Articles

rusztikus, festet, provence ágykeret
Fa bútorokInspirációkrusztikus fa ágyak

Álmai Ágykerete: Egyedi, Festett, Rusztikus Stílusú, Antikolt Ágykeret

Egyik kedves ügyfelünk nemrégiben küldött nekünk egy képet, hogy készítsük el neki...