AsztalokFa bútorokFa parkettaFalburkolatInspirációkrusztikus konyhabútor

Hogyan legyél tudatos és környezetbarát bútorvásárló?

Rusztikus Shabby Chic konyhabútor és tálalószekrény törtfehér színben
Rusztikus Shabby Chic konyhabútor és tálalószekrény törtfehér színben

Környezettudatos bútorvásárló sokféle képen lehetsz. Legyél körültekintő és igyekezz tartós és strapabíró fa bútorokat vásárolni.

Sajnos 2023-ban még nem tart ott a világ, hogy egy termék előállításánál pontos információkkal szolgáljon a megvásárlójának arról, hogy mennyi káros anyag kibocsájtással vagy mennyi energia elhasználásával készült egy kiválasztott bútor. Beszélhetünk itt akár egy étkezőasztalról vagy egy komplett konyhabútorról is. Minden egyes darabjáról ki lehetne számolni, hogy mekkora lábnyomot hagyott a környezetünkben az előállítása.
Valószínűleg soha nem is lesznek ilyen jellegű információnk feltüntetve egyetlen csomagoláson sem. Viszont egy bútorgyártó cég, aki kicsit is környezettudatos és a vásárlóit is próbálja afelé terelni, annak akár kötelező is lehetne.
Itt jön megint egy sajnálatos tény a gyártókról. Kinek áll érdekében egy tartós és strapabíró dolgot előállítani?

rusztikus étkezőasztal tömör tölgyfából
rusztikus étkezőasztal tömör tölgyfából

Senkinek. Hiszen a gyártónak érdeke, hogy folyamatosan vásárolják az általa gyártott bútort vagy akár egy autót és hozzá a kopó alkatrészeket. Minél rövidebb ideig tudja használni a tulajdonosa, annál gyorsabban kell vennie újat. Ennek a felgyorsult körfogásnak köszönhetően telítődnek a szeméttelepek és egyre csak nő a gyárak káros anyag kibocsájtása.
Sajnos ez a fajta mentalitás soha nem fog megváltozni a gyártói oldalon. Hacsak nem leszünk tudatos vásárlók és mindig egy olyan terméket vásárolunk meg, ami a lehető legtovább képes kiszolgálni bennünket.

Ilyen egyszerű lenne tudatos vásárlónak lenni? Honnan tudjuk meg egy termékről, hogy az a legjobb ár-érték arányban és mellette strapabíró és tartós is?

Sajnos szinte sehonnan, mivel a forgalmazó marketing tevékenysége minden esetben azt sugallja, hogy a legjobb vásárt csináljuk. Persze aki igazán odafigyel és körültekintően vásárol, annak azért szokott sikerülni. Beszéljünk akár egy autóról vagy éppen egy konyhabútorról, biztosan utána tudunk nézni vagy kérdezni a tapasztalatokról és az új keresési trendeknek köszönhetően már az értékelés is sokat számít a rangsorban. Így talán egy kicsivel biztosabban vásároljuk meg a nekünk legjobban tetsző étkezőasztalt, ha több százan jóra értékelték.
Minden bútor vásárlásakor egy tudatos vásárló az élettartalmát nézi és abban bízik, hogy akár egy életen ét is kiszolgálja majd. A legtöbb fából készült bútor ilyen. Nem utolsó szempont az sem, hogy ha megunja az ember vagy éppen stílust szeretne váltani, akkor bekerüljön a körforgásba és, mint használt bútor értékesítse. Persze ehhez az kell, hogy eladható állapotba legyen. Ezzel is elősegítse a környezeti terhelés csökkentését.

Melyik az a bútor, amelyik gyártása a legkisebb lábnyomot hagyja a környezetünkben?

Kérdezzünk meg egy bútorgyártó céget, akik környezettudatosan próbálják felépíteni terméklistájukat. Azaz a legtöbb termékünk tömör fából vagy újrahasznosított, bontott gerendákból készül.
Sajnos a pontos adatokat nem tudjuk, hogy mennyi energiával és széndioxid vagy egyéb káros anyag kibocsájtásával jár egy bútor előállítása. Azonban gyártói szemmel végig gondolva minden esetbe a bontásból származó anyagokból készült a legjobb megoldás. Ebben az esetben már egy feldolgozott anyagot hasznosítunk újra, amihez már nem kell annyi energia és ipari tevékenység, hogy egy tökéletes alapanyag legyen egy asztalhoz vagy konyhapulthoz. Ezek az anyagok hagyják a legkisebb lábnyomot a környezetben és akár egy életen át is kiszolgálják az embert, bármi is készül belőle.
A második jó választás a tömör fából készült bútor, amit nem bontásból, hanem a tüzépről vásároltunk. Nincsen benne semmilyen mesterséges anyag és a festése is vizes bázisú felületkezelő anyagokkal készült. Könnyedén fel lehet újítani és az alapanyag felhasználásával akár egy másikat

is készíthetünk, ezzel is hozzájárulva, hogy nem kell új étkezőasztalt vásároljunk.

Gyakorlatilag minden fából készült bútor jó választás, legyen az egy étkezőasztal vagy egy komplett konyhabútor.
Legyél Te is környezettudatos és vásárolj 100 %-ban tömör fából készült bútort!

Related Articles

Rusztikus, angol stílusú, festett konyhabútor inspiráció
Fa bútorokInspirációkrusztikus konyhabútor

Egy klasszikus, rusztikus konyhabútor általában a következő elemekből áll

Egy klasszikus, rusztikus konyhabútor általában a következő elemekből áll

Rusztikus étkezőasztal Mádai Vivien ajánlásával
Asztalok

Tölgyfa és bontott gerendás étkezőasztalok

Tölgyfa és bontott gerendás étkezőasztalok

Rusztikus, angol stílusú, festett konyhabútor inspiráció
Fa gerendákInspirációk

Fa vagy Hungarocell Álgerendák: Melyik a Jobb Választás?

Fa vagy Hungarocell Álgerendák: Melyik a Jobb Választás?