AsztalokFa bútorokInspirációk

Rusztikus étkezőasztal inspirációk – bontott gerendából készültek

rusztikus bontott gerendás étkezőasztal
rusztikus bontott gerendás étkezőasztal

2023-ra a rusztikus stílusú bontott gerendás étkezőasztalok átvették a vezető szerepet a legkeresettebb fa asztalok között. Rusztikus étkezőasztal inspirációk közül ez a kedvencünk, mivel a bontott, újrahasznosított gerendák környezetbarát felhasználása igencsak aktuális kérdés.
Ugyan a tüzépen már csak olyan faanyagot lehet kapni, ami rendelkezik FSC tanúsítvánnyal. Viszont a legjobb választás, ha tényleg egy környezetbarát étkezőasztalt szeretnénk vásárolni a bontott, bontásból származó.

Hol tudunk bontott gerendát vásárolni étkezőasztalunkhoz?

Sajnos egyre nehezebb beszerezni, hiszen nem sok olyan épület van, amit még nem bontottak el vagy már éppenséggel elbontották, de a faanyagot eltüzelték, mert nem tudtak vele mit kezdeni.
Természetesen azért lehet még ilyen anyagokat találni és nagy keletje is van, hiszen a bontott gerendás étkezőasztaloknak története van. Az igazán kuriózumnak számító darabok túlélték mindkét világháborút és talán még a déd szüleink építették be a ház tetőszerkezetébe.
A bontott gerendás étkezőasztalainkhoz 90 %-ban mi szerezzük be az anyagot vagy éppen van raktáron is, mivel már korábban vásároltunk több gerendát, mert éppen belebotlottunk egy ház bontásába.

Hogyan készül egy bontott gerendás étkezőasztal?

Sokan úgy gondolják, hogy a bontott gerenda jóval olcsóbb és ezáltal az étkezőasztal ára is kedvezőbb. Sajnos ez közel sem igaz!
Először is az ilyen jellegű anyagokat nagyon nehéz beszerezni és, ha találunk is messzire el kell érte menni. A második gond, hogy nem minden anyag egyforma és nem biztos, hogy jól adja az elképzelt asztalt. Viszont, ha mégis találunk egy jó minőségű gerendát, akkor az nagyon sok munka, mire megtisztítjuk és olyan állapotba hozzuk, hogy dolgozni tudjunk vele. Sokkal egyszerűbb elmenni a helyi tűzépem is megvenni a szárított faanyagot, amivel már kezdődhet is a munka.

rusztikus bontott gerendás étkezőasztal
rusztikus bontott gerendás étkezőasztal

Kezdjük a bontásból származó gerendák megtisztításával.

Az első és legfontosabb teendő, hogy szögteleníteni kell. Alaposan kell a feladatot elvégezni, mivel a gatterolás közben egy-két szög nem tesz jót a fűrésznek. 🙂
Miután kész a szögek eltávolítása, jöhet a tisztítás és a csiszolás, majd a tényleges munka, amikor is elkezdődik az asztal alkatrészeinek kivágása. Mindezek a munkafázisok 1 db étkezőasztalhoz nagyjából 10-12 óra.
Elkészültek az alkatrészek jöhet is a gyalulás, hosszak levágása, lábak és a káva kialakítása. Itt a legnehezebb feladat az egyes gerenda darabok pontos összegyalulása, mivel akár 3 méter hosszú darabokból is állhat.
Összeállt az étkezőasztal, jöhet a végleges tisztítás és a felületkezelés.
A végleges felület kialakítása és tisztítása is nagyon körülményes feladat, hiszen speciális gépek kellene hozzá és nagyon pepecselős is. Egy komplett bontott gerendás étkezőasztal végleges felületének kialakítása akár 8-10 óra munka is lehet.

Ezek után jöhet a felületkezelés, melyet minden esetben csak ecsettel végzünk, hiszen egy ilyen jellegű asztalt nem tudunk porfesteni, mivel nem jut be a résekbe az olaj.
6-8 munkafázis elvégzése után el is készült a bontott gerendás étkezőasztal, melyet nagyon gondosan felületkezeltünk, így ellenáll gyakorlatilag minden hétköznapi használatból eredő behatásnak, szennyeződésnek. Viszont a sima tapintású felületet könnyedén, akár egy nedves ronggyal is letörölhetünk.

Mindezek után, ha szeretnél egy bontott gerendás étkezőasztalt, amely mesélni tudna, akkor keress minket telefonon a +36 30 504 92 61-es telefonszámon vagy kérj ajánlatot a butorkovacs@butorkovacs.hu címre írott leveledben.

Related Articles

bolzano, rusztikus gerenda étkezőasztal
Fa bútorok

Egyedi tölgyfa asztalok a webáruházunkban – választható opciókkal

Egyedi tölgyfa asztalok a webáruházunkban – választható opciókkal

Fehérvár 2 rusztikus tölgyfából készült fürdőszobabútor
Fa bútorokFürdőszobabútorInspirációk

Egyedi tölgyfa fürdőszobabútorok csopakra – kreatív megoldások minimalista stílushoz

Egyedi tölgyfa fürdőszobabútorok csopakra – kreatív megoldások minimalista stílushoz

négy évszakos mobilház, faház, egyedi igények szerint akár rusztikus belsővel
Fa bútorok

Mobil Házak és Tiny House-ok: A Fűtési és Hűtési Rendszerek Kihívásai és Megoldásai

Mobil Házak és Tiny House-ok: A Fűtési és Hűtési Rendszerek Kihívásai és...

Fehérvár 1 rusztikus, festett szürke fürdőszobabútor a gyártótól
Fa bútorokFürdőszobabútorInspirációk

Fehérvár 1 – Az esztergált lábas rusztikus fürdőszobabútor

Fehérvár 1 - Az esztergált lábas rusztikus fürdőszobabútor